środa, 11 czerwca 2014

Torcik truskawkowy

Przepis na dziś to torcik z masą z truskawek i bitą śmietaną ;)

Składniki:

Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od zółtek. Do żółtek dodajemy cukier i miksujemy kilka minut aż do "białości" na jednolitą masę. Białka ubijamy na sztywną pianę (pamiętajmy, żeby miska w której ubiajmy białka nie była mokra, wtedy białka nam się nie ubiją). Mąkę łączymy z proszkiem. Do masy z żółtek dodajemy na przemian po trochę ubitych białkek i mąki z proszkiem. Cały czas delikatnie, ale dokładnie mieszając drewnianą łyżką. Róbmy to okrężnymi ruchami, od spodu ku górze. Kiedy uzyskamy jednolitą, puszystą masę, przelewamy ją do tortownicy. Wcześniej jej spód wyłóżmy papierem.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C na ok. 35 min. Pieczemy bez termoobiegu!
Po upieczeniu zostawiamy biszkopt w piekarniku do ostygnięcia.

Masa truskawkowa:
  • 400 g masła
  • 500 g truskawek (zostawmy kilka do udekorowania tortu)
  • ok. 4 łyżek cukru pudru
Masło wkładamy do miski i miksujemy przez chwilę na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy drobno pokrojone truskawki i cukier puder. Wszystko miksujemy przez kilka minut do uzyskania gładkiej masy.

Biszkopt przecinamy na 4 części. Przekładamy go równomiernie masą.

Ubijamy na sztywno 300 ml śmietanki 30% z dwoma łyżkami cukru pudru.
Ubitą śmietanką pokrywamy cały tort i przybieramy według uznania.

Gotowy torcik odstawiamy w chłodne miejsce.

Smacznego!

1 komentarz: