Zapraszam do spróbowania ;)
Składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka
- 110 g cukru
- 110 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 g tartych orzechów laskowych
Masę przelewamy do tortownicy (wymiary: śred. 15,5 wys. 7,5) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C bez termoobiegu na 40 min. Pozostawmy biszkopt do ostygnięcia.
Akurat nie miałam takiej tortownicy, a zależało mi, żeby torcik był mały. Odkręciłam uszy od małego garnka i wysmarowałam masłem oraz wysypałam go bułką tartą ;) Także nie zawsze musimy specjalnie kupować tortownicę.
Masa mascarpone:
- 250 g serka mascarpone
- 220 ml słodkiej śmietanki 30%
- cukier puder według uznania (ja dałam 2 łyżki)
Masa czekoladowa z mascarpone i orzechami laskowymi:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 125 g serka mascarpone
- 110 ml słodkiej śmietanki 30%
- 1 łyżka ciemnego kakao
- cukier puder według uznania
- 15 g tartych orzechów laskowych (5 łyżek)
Biszkopt po ostygnięciu przecinamy na trzy części. Na pierwszą nakładamy ok. 5 łyżek ciemnej masy, przykrywamy. Na następną część białą masę (też ok. 5 łyżek) i przykrywamy górą. Cały tort pokrywamy białą masą i posypujemy tartymi orzechami laskowymi. Z reszty pozostałej masy białej i czarnej możemy udekorować tort.
Ja kupiłam 160 g całych orzechów laskowych, które sama starłam. Starczyły do biszkoptu, masy oraz na posypanie tortu.
Ciemną masą zrobiłam napis (którego nie pokazuję) z okazji urodzin mojego męża, które są dzisiaj.
Jeszcze raz "wszystkiego najlepszego!" ;)
A Wam życzę smacznego!
Bardzo smakowity torcik. Najlepsze zyczenia urodzinowe dla meza Chyba dla mojego tez zrobie taki torcik:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMojemu smakował. Mam nadzieję, że Twojemu mężowi też będzie ;)