piątek, 15 maja 2015

Konfitura z rabarbaru i jabłek

 
Choć rabarbaru jeszcze pod dostatkiem, ta konfitura pozwoli zatrzymać jego smaki na dłużej ;) Doskonale nadaje się jako dodatek do pieczywa czy naleśników.

Składniki:
  • 600 g rabarbaru bez liści,
  • 300 g obranych jabłek pokrojonych w kostkę,
  • 600 g cukru kryształu.
Rabarbar myjemy i kroimy w kostkę. Wkładamy go do garnka i wrzucamy do nich pokrojone jabłka. Owoce zasypujemy cukrem i stawiamy na gazie. Mieszamy co jakiś czas. Kiedy jabłka zmięknieją rozgniatamy je widelcem. Od momentu zagotowania, konfiturę gotujemy przez ok. 50 min. do wyraźnego zgęstnienia.

Przelewamy do słoiczków, zamykamy i obracamy do góry dnem. Zostawiamy je tak, aż do ostygnięcia.

Smacznego!
Rabarbarowa rewolucja

2 komentarze: