Dlatego przygotowałam jeden ze znanych kuchnii arabskiej deserów - Zlabia.
Są to ciastka drożdżowe w kolorze złota, smażone na oleju, moczone w syropie. Znane są nie tylko w regionie Maghrebu.
Składniki:
- 140 g mąki,
- 200 ml ciepłej wody,
- 12 g mąki ziemniaczanej lub skorbi kukurydzianej,
- 10 g świeżych drożdży lub 4 g suchych,
- 10 g gęstego jogurtu,
- 15 ml oleju,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- szczypta soli,
- pomarańczowy barwnik (podobno barwi szafran),
- olej do smażenia.
Przygotowujemy syrop.
Syrop:
- 200 g cukru,
- 100 ml wody,
- 30 ml wody z kwiatów pomarańczy lub wody różanej
Odkrywamy ciasto i mieszamy, żeby pozbyć się pęcherzy.
Na patelni rozgrzewamy olej, tyle żeby ciastka swobodnie pływały.
Nakładamy ciasto do rękawa cukierniczego, z cienką końcówką. Kiedy olej będzie gorący wyciskamy masę robiąc "ślimaki". Smażymy z każdej strony na złoty kolor.

Następnie maczamy je w syropie i kładziemy na kratce do odcieknięcia.

A tak wygląda masowa produkcja...
Smacznego!
koniecznie do zrobienia bo je uwielbiam ;)
OdpowiedzUsuńAle to bajecznie wygląda :) jak tylko zobaczyłam pierwsze zdjęcie zaczęłam się zastanawiać jak to jest zrobione. Ekstra!!
OdpowiedzUsuńWyglądają super, chętnie bym ich spróbowała :D
OdpowiedzUsuńInteresujące ciasteczka, pierwszy raz takie widzę :)
OdpowiedzUsuńOjej, jakie to fajne! :D A masową produkcją jestem zachwycona. :D
OdpowiedzUsuńzrobiłam; bardzo nam smakowały. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę! ;)
Usuń