sobota, 8 sierpnia 2015

Dwa torty na rocznicę ślubu: śmietanowy z musem malinowym oraz z masą jeżynową

Wczoraj świętowałam moją 5 rocznicę ślubu. Aby wspomnieć "smakowo" ten dzień, od razu pomyślałam, żeby zrobić tort taki jaki był w dniu ślubu. Ciemny biszkopt przełożony masą śmietanową i musem malinowym. Niestety wtedy nie można go przykryć masą plastyczną, ponieważ masa się rozpuści. Dlatego przygotowałam drugi torcik z masą jeżynową udekorowany symbolami, które mają z nami coś wspólnego ;)

Zacznę od tortu śmietanowego z musem malinowym...

Składniki na biszkopt:
(na tortownicę 21cm)
  • 5 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3/4 szklanki mąki,
  • 1/4 szklanki ciemniego kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka miksujemy na puch z cukrem. Następnie ubijamy białka na sztywną pianę. Mąkę mieszamy z kakaem i proszkiem. Do masy z żółtek dodajemy na przemian suche składniki i ubite białka. Cały czas mieszamy delikatnie, ale dokładnie drewnianą łyżką/szpatułką. Kiedy wszystkie składniki się połączą przelewamy masę do wyłożonej papierem tortownicy.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180°C i pieczemy przez ok. 40 min do suchego patyczka.

Masa śmietanowa:
  • 500 g serka mascarpone,
  • 400 ml śmietanki 30%,
  • 4-5 łyżek cukru pudru. 
Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. W drugiej misce miksujemy na gładko serek mascarpone. Do serka dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie mieszamy do powstania masy.

Mus malinowy:
  • 250 g malin,
  • 35 g cukru,
  • pół łyżeczki agaru,
  • 200 ml śmietanki 30%.
Maliny przecieramy przez sito, powinno wyjść ok. 100 ml soku. Przlewamy do garnka, dodajemy cukier i stawiamy na gazie. Agar mieszamy z łyżeczką cukru i wsypujemy do soku. Mieszamy cały czas, od momentu zagotowania zmniejszamy gaz i gotujemy przez 2 minuty. Odstawiamy na bok.
Kiedy mus będzie się studził, ubijamy śmietankę na sztywno. Pomału przelewamy ostudzony sok do śmietanki i delikatnie mieszamy.

Biszkopt przecinamy na 3 części. Na pierwszą nakładamy mus malinowy, na drugą część połowę masy śmietanowej. Tort pokrywamy resztą masy śmietanowej.

Tort odkładamy w chłodne miejsce, mus malinowy potrzebuje ok. 2 godziny do stężenia.

Jeżeli chcielibyście, postawić tort z masy plastycznej na wierzchu, możecie użyć 2 polewy czekoladowe. Dlatego wcześniej przed nakładaniem mas w środku, pokryłam polewą jedynie sam wierzch tortu, a masą udekorowałam tylko boki.

Teraz czas na drugi tort.

Składniki na biszkopt:
(na tortownicę ok. 15cm)
  • 3 jajka,
  • 125 g cukru,
  • 200 g mąki,
  • 100 g masła,
  • 1 łyżeczka proszku,
  • 50 g jogurtu naturalnego. 
Jajka ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy pokrojone masło w kostkę i miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem i wsypujemy po trochę do masy miksujac na małych obrotach. Na koniec jogurt i miksujemy.

Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem. Pieczemy przez ok. 15 min. w 110°C, następnie zwiększamy temperaturę do 180°C i pieczemy przez ok. 30-40min do suchego patyczka.

Masa jeżynowa:
  • ok. 150 g jeżyn,
  • 200 g masła,
  • 2-3 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżka śmietanki 30%.
Masło miksujemy na puch. Dodajemy śmietankę i miksujemy. Jeżyny płukamy i przecieramy przez sito. Powstały sok dodajemy pomału do masła cały czas miksując. Na koniec cukier puder do smaku. Miksujemy do powstania gładkiej masy.

Upieczony biszkopt przecinamy na 3 części, ponczujemy i przekładamy masą.

Masa maślana:
  • 100 g masła,
  • ok. 300 g cukru pudru,
  • trochę soku z cytryny.
Masło miksujemy na puch, następnie dodajemy stopniowo przesiany cukier puder. Na koniec sok z cytryny, miksujemy do uzyskania jednolitej konsynstencji masy.

Masą smarujemy gładko cały tort, następnie wkładamy go do lodówki na ok. 1 godzinę.

Po tym czasie rozwałkowujemy masę cukrową i pokrywamy nią tort. Dekorujemy według uznania.

Smacznego!

11 komentarzy:

  1. Wygląda i na pewno smakuje rewelacyjnie! :))

    OdpowiedzUsuń
  2. PIĘKNY!!! A jakie cudowne dekoracje. Też taki chcę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny jest, wspaniale udekorowany i pysznie przełożony :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne torty, idealne na taką rocznicę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prześlicznie ozdobiony! Co za szczegóły, co za precyzja! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały tort na rocznicę :D Zdradzę ci jeszcze braliśmy ślub w tym samym roku w tym samym dniu :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jaki zbieg okoliczności! :D To życzę wszystkiego najlepszego na dalesze lata! ;)

      Usuń
  7. Wspaniały tort, robi wrażenie :) pięknym pomysłem było by zrobić go takim jak w dniu ślubu by świętować okrągłą rocznicę :) Życzę pomyślności na dalsze długie lata :)

    OdpowiedzUsuń