Sezon na truskawki rozpoczął się już dawno. W moim ogródku truskawki dopiero zaczynają dojrzewać; pojawiają się też poziomki ;) Warto je wykorzystać np jako dodatek do śniadania.
Składniki:
- 500 ml mleka,
- 50 g ryżu,
- 60 g cukru,
- 1 łyżka wody różanej,
- kilka dużych truskawek,
- garść poziomek.
Ryż płukamy, zalewamy wodą i gotujemy przez 5 min. Wyciągamy i przelewamy zimną wodą. W tym samym czasie zagotowujemy mleko z cukrem. Następnie wsypujemy ryż do mleka. Gotujemy przez ok. 20 min, aż do uzyskania gęstej konsynstencji. Ściągamy garnek z gazu, dodajemy wodę różaną i mieszamy.
Truskawki i poziomki myjemy, odrywamy szczypułki. Truskawki kroimy w kostkę. Wrzucamy je oraz poziomki do ryżu i delikatnie mieszamy.
Smacznego!
taki urozmaicony przysmak z mojego dzieciństwa!
OdpowiedzUsuńZjadłabym z przyjemnością ;)
OdpowiedzUsuńMusi smakować przepysznie :) Jeszcze poziomek nie jadłam w tym roku :)
OdpowiedzUsuńDziękuje za wizytę u mnie:)
Pozdrawiam
Zazdroszczę truskawek w ogrodzie, ja mam niestety tylko kilka krzaczków na balkonie ;)
OdpowiedzUsuń