Składniki:
(na dużą formę)
- 5 jajek,
- 250 g cukru,
- 200 g masła,
- 400 g mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- starta skórka z 1 cytryny,
- 110 g jogurtu naturalnego,
- 300 g rabarbaru,
- 300 g truskawek,
- 1/2 szklanki cukru.
Truskawki szczypułkujemy i myjemy.
Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, następnie dajemy po trochę masła i miksujemy dalej. Mąkę łączymy z proszkiem i wsypujemy do masy. Miksujemy. Na koniec dodajemy startą skórkę z cytryny i jogurt. Wszystkie składniki miksujemy przez kilka minut.
Masę nakładamy do wysmarowanej masłem formy.
Z rabarbaru odlewamy powstały sok.
Na cieście rozkładamy równomiernie rabarbar i truskawki.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 110°C, pieczemy przez 15 min. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 170°C, tak pieczemy przez ok. 25 min., na koniec zwiększamy do 180°C i pieczemy przez 25 min.
Ciasto pieczemy na 2 poziomie od dołu.
W czasie pieczenia ciasta możemy przygotować piankę.
Składniki na piankę:
- 4 białka,
- 100 g przesianego cukru pudru,
- kilka kropel soku z cytryny.
Piankę wylewamy na ciasto ok. 15 min. przed końcem pieczenia.
Pozostawiamy w piekarniku do ostygnięcia.
Smacznego!
Mmm, pychota :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z rabarbarem :)
Nie ma w składnikach białek czy też do ciasta nie daje się całych jajek tylko żółtka?
OdpowiedzUsuńDo ciasta idzie całe 5 jajek, które ucieramy z cukrem. Do pianki idą tylko białka.
UsuńPyszne są takie owocowe ciasta :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wykorzystałaś ostatnie łodygi rabarbaru :D
OdpowiedzUsuńZjadłabym duży kawałek :)
OdpowiedzUsuń