Składniki:
- 1 kg mąki + 1 łyżka do drożdży
- 5 dag drożdży
- 2 jajka
- 0,5 l mleka
- 160 g masła
- 2 łyżeczki soli
- starta skórka z cytryny
- 100 g cukru + 1 łyżka do drożdży
Mleko przygrzewamy, płyn musi być ciepły, żeby dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy i zostawiamy na ok. 15 min pod przykryciem.
Następnie wlewamy płyn do suchych składników. Wszystko mieszamy przez chwilę łyżką, wbijamy 2 jajka i nadal mieszamy. Masło rostapiamy, kiedy ostygnie dodajemy do reszty składników. Potem wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem (używając haków). Ja wyrabiałam ręcznie. Ciasto musi odchodzić od rąk, jeżeli jest zbyt lepkie dosypujemy trochę mąki, ale z umiarem.
Gdy ciasto jest już gotowe odstawiamy je do wyrośnięcia na ok. 30min w ciepłe miejsce i przykrywamy miskę pokrywką lub ściereczką.
W tym czasie możemy przygotować budyń.
Budyń:
- 1 szklanka mleka (250ml)
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 0,5 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka masła
Kiedy ciasto już wyrośnie. Wyciągamy na stolnicę, podsypujemy mąką i wyrabiamy, wałkujemy na ok. 0,5cm i robimy drożdżówki... Możecie zrobić takie jak ja, lub inne, wszystkie takie same lub różne ;)
Z rozwałkowanego ciasta wycinamy prostokąty, ja robiłam różniej wielkości. Na górnej części robimy paseczki, w środek nakładamy budyń i przykrywamy dolną częścią,dokładnie przygniatamy wszystkie boki, żeby budyń nie wypłynął. Na koniec zakrywamy poprzecinanymi paskami.
Drożdżówki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy wierzch jajkiem (roztrzepanym w garnuszku).Pieczemy w 180°C przez 15-20 min z termoobiegiem.
W czasie pieczenia, możemy zabrać się za następne...
Rozkładamy rogaliki na blasze wyłożonej papierem. Smarujemy wierzch jajkiem. Pieczemy w 180°C przez 15-20min z termoobiegiem.
Po ostygnięciu rogalików możemy posypać je cukrem pudrem.
I kolejne, bułeczki...
Z ciasta robimy krążki w środek nakładamy budyń. Zawijamy, i formujemy równą bułeczkę.
Bułeczki kładziemy na blasze wyłożonej papierem, górę smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką.
Kruszonka:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżki mąki
Wszystko razem mieszamy, nie wyrabiamy tylko unosimy składniki palcami, aż do powstania pożądanych grudek-kruszonki.
Pieczemy w 180°C przez 15-20min z termoobiegiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz