Ciasto potrzebne do zrobienia takiego naleśnika nazywa się malsouka bądź warka.
Podaje Wam na nie przepis, jest bardzo prosty:
Składniki:
- 200 g mąki
- 200 ml wody
- szczypta soli
- oliwa z oliwek
- pędzelek do nakładania ciasta
- dobra patelnia do naleśników
Mąkę mieszamy dokładnie z wodą i solą (możemy się posłużyć mikserem lub blenderem) ma powstać niezbyt gęsta i niezbyt rzadka konsynstencja.
Patelnie stawiamy na małym ogniu (nie może być zbyt mocny, ponieważ podczas nakładania masy ciasto od razu by odchodziło od patelni). Nakładamy ciasto cienko i równomiernie pędzelkiem. Kiedy naleśnik zacznie odchodzić, ściągamy go delikatnie. Przecieramy patelnię ściereczką i nakładamy kolejną porcję ciasta.
Naleśniki smarujemy z wierzchu cienko oliwą, żeby się nie posklejały.
Kiedy naleśniki są gotowe możemy ładnie wyrównać ich brzegi nożyczkami.

Tutaj zamieszczony jest film jak robi je Pani z Maroka. Choć mówi po francusku, ważne jest jak wyglądają czynności robienia tych naleśników i konsystencja ciasta.
![]() |
źródło: internet |
Ja do tej pory spotkałam się z taką wersją i bardzo mi smakuje...:
Składniki:
- 3 jajka
- puszka tuńczyka
- natka pietruszki
- 2 serki topione (trójkąciki)
- sól i pieprz do smaku
Nakładamy po ok. łyżce farszu i składamy naleśniki w trójkąty.
Niestety ciasto moich wymiarów nie nadaje się do tradycyjnego składania, trójkąty wyszłyby za małe. Dlatego składam je w taki sposób...
Ciasto składam na pół. Nakładamy farsz z jednej strony.

Przykładamy farsz.
Następnie rozgrzewamy olej na patelni. Kładziemy naleśniki i dociskamy łączenia, aby farsz nie wypłynął. Smażymy przez kilka minut z jednej i drugiej strony, aż do uzyskania złotego koloru. Dobrze jest podczas smażenia ponakłówać je widelcem, żeby nie rosły w górę.
Kto ma naleśniki większych rozmiarów może spróbować składania ich w jeden z tradycyjnych sposobów.


Po upieczeniu, polewamy je sokiem z cytryny.
Smacznego!
Z ciasta malsouka oczywiście można zrobić też ciasteczka (co bardziej
mnie pasjonuje ;) i tematyka mojego bloga też jest "słodka" :)) Tutaj
podaje Wam przepis:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz