piątek, 11 lipca 2014

Smaki Maghrebu: Ciasto Malsouka/Warka - Feuille de brick

Brick to tradycyjny naleśnik z farszem pochodzący z północnej Afryki.
Ciasto potrzebne do zrobienia takiego naleśnika nazywa się malsouka bądź warka.

Podaje Wam na nie przepis, jest bardzo prosty:

Składniki:
  • 200 g mąki
  • 200 ml wody
  • szczypta soli 
  • oliwa z oliwek
  • pędzelek do nakładania ciasta
  • dobra patelnia do naleśników 
Z tego przepisu wychodzi ok. 20 naleśników o średn. 24 cm (niestety jeszcze nie zainwestowałam w większą patelnię), tradycyjne naleśniki są dużo większe.
Mąkę mieszamy dokładnie z wodą i solą (możemy się posłużyć mikserem lub blenderem) ma powstać niezbyt gęsta i niezbyt rzadka konsynstencja.
Patelnie stawiamy na małym ogniu (nie może być zbyt mocny, ponieważ podczas nakładania masy ciasto od razu by odchodziło od patelni). Nakładamy ciasto cienko i równomiernie pędzelkiem. Kiedy naleśnik zacznie odchodzić, ściągamy go delikatnie. Przecieramy patelnię ściereczką i nakładamy kolejną porcję ciasta.
Naleśniki smarujemy z wierzchu cienko oliwą, żeby się nie posklejały.
Kiedy naleśniki są gotowe możemy ładnie wyrównać ich brzegi nożyczkami.


Tutaj zamieszczony jest film jak robi je Pani z Maroka. Choć mówi po francusku, ważne jest jak wyglądają czynności robienia tych naleśników i konsystencja ciasta.
Jeżeli będziecie mieli możliwość podróżowania do Maroka czy Tunezji możecie zakupić gotowe ciasto w sklepie. Na odwrocie opakowania są zamieszczone różne sposoby składania ciasta.
źródło: internet
Kiedy nasze naleśniki są już gotowe możemy przygotować farsz. Głównym składnikiem są jajka, pozostałe składniki to zazwyczaj mięso lub ryba, warzywa.
Ja do tej pory spotkałam się z taką wersją i bardzo mi smakuje...:

Składniki:
  • 3 jajka
  • puszka tuńczyka
  • natka pietruszki
  • 2 serki topione (trójkąciki)
  • sól i pieprz do smaku
Jajka wbijamy, dodajemy tuńczyka, posiekaną natkę i serek topiony pokrojony w kostkę, sól, pieprz. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce. Spotkałam się również, że jajko było wbijane do każdego naleśnika osobno, po upieczeniu rozpływało się podczas jedzenia.
Nakładamy po ok. łyżce farszu i składamy naleśniki w trójkąty.
Niestety ciasto moich wymiarów nie nadaje się do tradycyjnego składania, trójkąty wyszłyby za małe. Dlatego składam je w taki sposób...

Ciasto składam na pół. Nakładamy farsz z jednej strony.

Przykładamy farsz.

Następnie rozgrzewamy olej na patelni. Kładziemy naleśniki i dociskamy łączenia, aby farsz nie wypłynął. Smażymy przez kilka minut z jednej i drugiej strony, aż do uzyskania złotego koloru. Dobrze jest podczas smażenia ponakłówać je widelcem, żeby nie rosły w górę.


Kto ma naleśniki większych rozmiarów może spróbować składania ich w jeden z tradycyjnych sposobów.
 
Po upieczeniu, polewamy je sokiem z cytryny.

Smacznego!
Z ciasta malsouka oczywiście można zrobić też ciasteczka (co bardziej mnie pasjonuje ;) i tematyka mojego bloga też jest "słodka" :)) Tutaj podaje Wam przepis: 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz