Składniki:
Ciasto:
- 200 g masła
- 1,5 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 4 łyżki wody
- 4 jajka
- 1,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 ml śmietanki 30%
- 2 czubate łyżki ciemnego kakao
- 4 łyżki cukru pudru
- 200 g wydrylowanych czereśni
- do przybrania tortu: 300 g wydrylowanych czereśni
- szklanka cukru pudru
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki gorącej wody
- 2 łyżki ciemnego kakao
Do czekoladowej masy dodajemy na przemian ubite białka i mąkę z proszkiem, wszystko delikatnie i dokładnie mieszając, aż do połączenia się składników.
Gotową masę przelewamy do tortownicy (wyłożonej papierem) o wymiarach: średnica - 20,5cm, wysokość - 7cm.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C. Pieczemy przez 50 min bez termoobiegu.
Ciasto pozostawiamy do ostygnięcia.
Następnie przecinamy je na trzy części.
Przygotowujemy masę.
Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i kakao. Miksujemy dokładnie do powstania gładkiej masy. Czereśnie przecinamy na plasterki. Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy ją łyżką.
Na spód i drugą część tortu nakładamy po 7 łyżek masy. Przykrywamy górą.
Możemy zrobić polewę.
W rondelku na małym gazie mieszamy: cukier puder, masło, wodę i kakao, aż do powstania polewy, nie gotować.
Polewamy tort.
Ubieramy tort czereśniami według uznania. Możemy użyć też czekoladowej posypki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz