czwartek, 21 maja 2015

Biszkopt bez cukru słodzony miodem

Składniki:
(na tortownicę o śred. 19cm)
  • 125 g mąki,
  • 4 jajka,
  • 125 ml miodu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta mielonego imbiru.
Mąkę łączymy z proszkiem i imbirem. Odzielamy żółtka od białek, następnie żółtka miksujemy z miodem, a białka ubijamy na sztywną pianę. Do masy z żółtek dodajemy na przemian sypkie produkty i ubite białka, cały czas mieszając delikatnie łyżką. Kiedy wszystkie produkty się połączą, przelewamy je do tortownicy wyłożonej papierem.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170°C i pieczemy przez ok. 35 min.
Biszkopt pozostawiamy do ostygnięcia.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz