Jak jest Maja, to musi być miód :P Biszkopt miodowy przełożony masą z czekolady.
Składniki:
- Biszkopt miodowy
- masa plastyczna,
- 2 jajka,
- 50 g cukru kryształu,
- 100 g masła,
- 80 g mlecznej czekolady,
Jajka ubijamy z cukrem na parze (przez ok. 15 min.), aż do powstania
gęstej masy. Masę studzimy cały czas miksując. Masło ucieramy na puch i
dodajemy po łyżce chłodnej masy jajecznej. 50 g czekolady rozpuszczamy na
parze, wlewamy ją do masy i miksujemy. Pozostałą czekoladę kroimy w kostkę. Masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy pokrojoną czekoladę, a drugą pozostawiamy "czystą". Gotowe masy wkładamy do lodówki
na ok. 1 godzinę.
Gotowy biszkopt kroimy na 3 części. Pączujemy i przekładamy go masą z kawałkami czekolady. Cały tort pokrywamy dokładnie "czystą" masą. Tort wkładamy na ok. godzinę do lodówki.
Przygotowujemy masę plastyczną. Schłodzony tort pokrywamy masą i dekorujemy.
Smacznego!
P.S.
Choć moja wiedza nt. masy plastycznej jescze "raczkuje", to praca z nią sprawia mi wielką frajdę ;)
cudowny tort, chciałabym mieć choć połowę Twojego talentu;)
OdpowiedzUsuńojej dzięki! ;) na pewno ty też dałabyś radę taki zrobić :)
UsuńAle jest piękny ten tort, podziwiam za pracę którą w niego włożyłaś :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;) O tak, trochę mi czasu zeszło z dekorowaniem ;)
UsuńZnakomity! Zazdroszczę talentu!!!
OdpowiedzUsuńJaki piękny ;) Cudeńko!
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie!
OdpowiedzUsuń