czwartek, 21 maja 2015

Tort miodowo-czekoladowy i "Pszczółka Maja"

Jak jest Maja, to musi być miód :P Biszkopt miodowy przełożony masą z czekolady.

Składniki:
  • Biszkopt miodowy
  • masa plastyczna,
  • 2 jajka,
  • 50 g cukru kryształu,
  • 100 g masła,
  • 80 g mlecznej czekolady,
Jajka ubijamy z cukrem na parze (przez ok. 15 min.), aż do powstania gęstej masy. Masę studzimy cały czas miksując. Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce chłodnej masy jajecznej. 50 g czekolady rozpuszczamy na parze, wlewamy ją do masy i miksujemy. Pozostałą czekoladę kroimy w kostkę. Masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy pokrojoną czekoladę, a drugą pozostawiamy "czystą". Gotowe masy wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.

Gotowy biszkopt kroimy na 3 części. Pączujemy i przekładamy go masą z kawałkami czekolady. Cały tort pokrywamy dokładnie "czystą" masą. Tort wkładamy na ok. godzinę do lodówki.

Przygotowujemy masę plastyczną. Schłodzony tort pokrywamy masą i dekorujemy.

Smacznego!
 
P.S.
Choć moja wiedza nt. masy plastycznej jescze "raczkuje", to praca z nią sprawia  mi wielką frajdę ;)

7 komentarzy:

  1. cudowny tort, chciałabym mieć choć połowę Twojego talentu;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ojej dzięki! ;) na pewno ty też dałabyś radę taki zrobić :)

      Usuń
  2. Ale jest piękny ten tort, podziwiam za pracę którą w niego włożyłaś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ;) O tak, trochę mi czasu zeszło z dekorowaniem ;)

      Usuń
  3. Znakomity! Zazdroszczę talentu!!!

    OdpowiedzUsuń