środa, 26 lutego 2014

Pieczone Oponki - Baked Donuts

Te oponki są mniej kaloryczne, szybkie w zrobieniu oraz mamy gwarancję, że nie przedostaną się na nas zapachy smażonego oleju, bo piecze się je w piekarniku ;)
Ale dziś też mam zamiar zrobić tradycyjne pączki :)

Składniki:
  • 170 ml ciepłego mleka
  • 12 g świeżych drożdży
  • 90 g masła
  • 420 g mąki
  • 60 g cukru + szczypta do drożdży
  • pół łyżeczki soli
  • 1 jajko
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku dodając szczyptę cukru. Zostawiamy na 15 min pod przykryciem. Masło roztapiamy. Mąkę mieszamy z cukrem i solą. Roztwór drożdży dodajemy do suchych składników, następnie roztopione masło (nie gorące) i jajko. Ciasto dokładnie zarabiamy ręcznie albo mikserem zakładając haki.
Zarobione ciasto pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Minimum 30 min.

Kiedy ciasto jest gotowe, wyciągamy je na stolnice i wałkujemy na grubość nieco ponad 1cm.
Wycinamy kółka wielkości 9 cm, a w nich dziurki na 3,5 cm. Mnie wyszło 15 oponek.
Układamy je na blasze wyłożonej papierem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C z termoobiegiem na 15 min.

W tym czasie możemy roztopić czekoladę w kąpieli wodnej.
Ja miałam gorzką i białą.

Ostygnięte oponki maczamy w czekoladzie (ich górną część) i dekorujemy według uznania.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz