Ale dziś też mam zamiar zrobić tradycyjne pączki :)
Składniki:
- 170 ml ciepłego mleka
- 12 g świeżych drożdży
- 90 g masła
- 420 g mąki
- 60 g cukru + szczypta do drożdży
- pół łyżeczki soli
- 1 jajko
Zarobione ciasto pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Minimum 30 min.
Kiedy ciasto jest gotowe, wyciągamy je na stolnice i wałkujemy na grubość nieco ponad 1cm.
Wycinamy kółka wielkości 9 cm, a w nich dziurki na 3,5 cm. Mnie wyszło 15 oponek.
Układamy je na blasze wyłożonej papierem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C z termoobiegiem na 15 min.
W tym czasie możemy roztopić czekoladę w kąpieli wodnej.
Ja miałam gorzką i białą.
Ostygnięte oponki maczamy w czekoladzie (ich górną część) i dekorujemy według uznania.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz