wtorek, 16 czerwca 2015

Deser ryżowy z truskawkami, poziomkami i wodą różaną

Sezon na truskawki rozpoczął się już dawno. W moim ogródku truskawki dopiero zaczynają dojrzewać; pojawiają się też poziomki ;) Warto je wykorzystać np jako dodatek do śniadania.
Składniki:
  • 500 ml mleka,
  • 50 g ryżu,
  • 60 g cukru,
  • 1 łyżka wody różanej,
  • kilka dużych truskawek,
  • garść poziomek.
Ryż płukamy, zalewamy wodą i gotujemy przez 5 min. Wyciągamy i przelewamy zimną wodą. W tym samym czasie zagotowujemy mleko z cukrem. Następnie wsypujemy ryż do mleka. Gotujemy przez ok. 20 min, aż do uzyskania gęstej konsynstencji. Ściągamy garnek z gazu, dodajemy wodę różaną i mieszamy.
Truskawki i poziomki myjemy, odrywamy szczypułki. Truskawki kroimy w kostkę. Wrzucamy je oraz poziomki do ryżu i delikatnie mieszamy.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. taki urozmaicony przysmak z mojego dzieciństwa!

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi smakować przepysznie :) Jeszcze poziomek nie jadłam w tym roku :)
    Dziękuje za wizytę u mnie:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Zazdroszczę truskawek w ogrodzie, ja mam niestety tylko kilka krzaczków na balkonie ;)

    OdpowiedzUsuń