poniedziałek, 1 czerwca 2015

Na "Dzień Dziecka" - Domowe Lizaki i jak wykorzystać zużyte podgrzewacze

 
Z okazji "Dnia Dziecka" dla mojej córeczki przygotowałam lizaki.
Nie miałam do tego specjalnych foremek, a do tego użyłam "foremki" aluminiowe ze świeczek tzw. podgrzewaczy.
Pomysł do ich wykorzystania znalazłam na tej stronie: sylviaetchris.over-blog.com

Składniki:
(na 6 lizaków)
  • 115 g cukru kryształu,
  • 10 g glukozy w proszku,
  • 15 ml wody (1 łyżka),
  • 15 ml soku z cytryny (1 łyżka).
  • 6 "foremek" po podgrzewaczach,
  • 3 patyczki do szaszłyków,
  • olej do smarowania,
  • kolorowe posypki.
Patyczki przecinamy na pół. Następnie przygotowujemy foremki, przecinamy je w połowie, aby zmieścić patyczek. Na koniec smarujemy je w środku cienko olejem.
Lizaki...
Cukier wsypujemy do garnka i mieszamy z glukozą. Następnie wlewamy wodę i sok z cytryny. Stawiamy na małym gazie. Od momentu zagotowania, płyn gotujemy przez ok 10 min, aż nabierze złoty kolor. Karmel przelewamy do foremek.
Patyczek z drugiej strony możemy czymś podeprzeć, żeby był w połowie płynu.
Dekorujemy posypkami i pozostawiamy płyn do ostygnięcia.
Kiedy lizaki będą już gotowe odrywamy "foremki".

Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Ooo, jaki ciekawy pomysł na wykorzystanie opakowań po podgrzewaczach :) A lizaki są super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomysłowe wykorzystanie podgrzewaczy :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne te lizaki, a i pomysł na wykorzystanie podgrzewaczy przedni ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. wow, super pomysł, wykonanie jeszcze lepsze :)

    OdpowiedzUsuń