piątek, 14 sierpnia 2015

Słodka Francja: Le bavarois aux mûres - Torcik z musem jeżynowym i galaretką

Oto jeden z popularnych torcików we Francji, "Le bavarois", lekki mus owocowy na biszkopcie z galaretką.
Najrozmaitsze smaki: z truskawkami, malinami, cytryną czy czekoladą. Również możemy się spotkać z prawdziwym kremem bawarskim (la crème bavaroise).
Moja wersja, jeżynowa, słodszy mus i kwaśniejsza galaretka.
Pomału sezon na jeżyny się rozpoczyna, a krzewy w ogrodzie pod nimi się uginają ;)

Jakieś 2 tygodnie temu zaskoczył mnie taki widok...
A teraz przepis...
Skłaniki:
(na tortownicę 19cm)
Biszkopt:
  • 2 jajka,
  • 90 g cukru kryształu,
  • 75 g mąki.
Białka oddzielamy od zółtek. Do żółtek dodajemy cukier i miksujemy przez kilka minut na puch. Białka ubijamy na sztywną pianę (pamiętajmy, żeby miska w której ubiajmy białka nie była mokra, wtedy białka nam się nie ubiją). Mąkę łączymy z proszkiem. Do masy z żółtek dodajemy na przemian po trochę ubitych białek i mąkę. Cały czas delikatnie, ale dokładnie mieszając drewnianą łyżką.Kiedy uzyskamy jednolitą, puszystą masę, przelewamy ją do tortownicy. Wcześniej jej spód wyłóżmy papierem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C na ok. 20 min. Pieczemy bez termoobiegu. Po upieczeniu pozostawiamy do ostudzenia.

W tym czasie możemy przygotować mus.

Mus jeżynowy:
  • ok. 450 g jeżyn,
  • 100 g cukru kryształu,
  • 400 ml śmietanki 30 %,
  • 3 g agaru (1 łyżeczka).
Jeżyny przecieramy przez sito, powinniśmy uzyskać 200 g soku. Agar mieszamy z cukrem. Sok stawiamy na gazie i pomału wsypujemy do niego cukier z agarem. Mieszamy. Od momentu zagotowania, gotujemy przez 5 min na małym gazie, cały czas mieszając. Ściągamy z gazu, odstawiamy na bok do ostygnięcia.
Zimną śmietankę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy po trochę ostudzonego soku i delikatnie mieszamy do połączenia się składników.

Biszkopt pozostawiamy w formie. Kiedy biszkopt ostygnie, nakładamy mus (dobrze, żeby boki formy były wyłożone papierem do pieczenia). Wkładamy do lodówki na 2 godziny.

Następnie przygotowujemy galaretkę.

Galaretka jeżynowa:
  • ok. 350 g jeżyn,
  • 60 g cukru kryształu,
  • 1 g agaru (ok. pół łyżeczki).
Jeżyny przecieramy przez sito, powinniśmy uzyskać 150 g soku. Agar mieszamy z cukrem. Sok stawiamy na gazie i pomału wsypujemy do niego cukier z agarem. Mieszamy. Od momentu zagotowania, gotujemy przez 5 min na małym gazie, cały czas mieszając. Ściągamy z gazu i co jakiś czas mieszając, studzimy.

Kiedy sok całkowicie ostygnie wylewamy go równomiernie na mus.

Wstawiamy ponownie do lodówki na ok. 2 godziny. Najlepiej ciasto zostawić na całą noc w lodówce. Lepsze jest na drugi dzień.

Po tym czasie wyciągamy i obcinamy nożem w około boki, aby móc otworzyć tortownicę.

Torcik przechowujemy w lodówce.

Smacznego!
 

11 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda to ciasto. Zjadłabym kawałeczek takiego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ty szczęściaro też bym chciała taki krzaczek :D Mniam

    OdpowiedzUsuń
  3. Już sto lat nie jadłam jeżyn w żadnej postaci, nie mówiąc o jeżynowym torcie, bo tego nie miałam w ustach chyba nigdy. Może skusiłabym się na kawałek na jakiejś letniej imprezie grillowej w ogródku albo w knajpce do zimnego koktajlu, bo tak to nie mam jak spróbować. Jestem niegotująca, niepiecząca i niepraktykująca skomplikowanych rzeczy w kuchni.

    Zapraszam do zajrzenia na mojego bloga ze słodkościami: www.livingonmyown.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Ta jeżynowa galaretka na cieście wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. My już pierwszy serniczek z jeżynami mamy za sobą :) Nasz był gotowany również z jeżynową galaretką ale bardzo podobny do Twojego :) Super wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Torcik - marzenie, a ta masa jeżynowa wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mus z jeżyn musi być przepyszny;)

    OdpowiedzUsuń