Oto przedstawiam Wam jeżyki nadziane konfiturą jeżynową ;)
Składniki:
(na 12 jeży)
- 210 g mąki,
- 100 g masła,
- 50 g cukru pudru,
- 15 g jogurtu naturalnego,
- konfitura jeżynowa,
- polewa czekoladowa,
- lukier do dekoracji.
Wszystko wyrabiamy, aż do powstania jednolitgo ciasta. Rozwałkowujemy ciasto na stolnicy, na ok. 4 mm grubości. Wycinamy z ciasta jeże.
Tak przygotowane ciasteczka rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy na złoty kolor (ok. 12-15 min.).
Połowę ciasteczek smarujemy konfiturą i przykładamy resztą ciasteczek.
Na koniec smarujemy polewą czekoladową i dekorujemy lukrem.
Smacznego!

Ale urocze jeżyki :D Chcemy kilka panów jeży a tak właściwie to taką foremkę! :P
OdpowiedzUsuńAkurat dostałam te foremki, tzn. to jest całe stadko leśnych zwierzątek po jednym z każdego rodzaju ;) Ale wiem, że są z IKEI.
UsuńIście jesienny klimat, mega :)
OdpowiedzUsuń