czwartek, 18 czerwca 2015

Truskawkowe tiramisu

Muszę się przyznać, że nigdy w życiu nie jadłam klasycznegoo tiramisu. Zrobienie go zawsze schodzi na dalszy plan, i tak było teraz. Moje pierwsze tiramisu "nieklasyczne" ;) z sezonowymi owocami, czyli truskawkami.

Składniki:
  • ok. 200 g truskawek,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 4 żółtka lub 160ml śmietanki 30%,
  • 100 g cukru,
  • 10 g cukru z wanilią,
  • sok z cytryny,
  • 16 sztuk podłużnych biszkoptów,
  • konfitura i kompot z truskawek.
Truskawki myjemy, odrywamy szczypułki i kroimy w plasterki.
Jajka myjemy dokładnie pod ciepłą wodą. Oddzielamy żółtka od białek.
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem z wanilią na puch (jeżeli ktoś nie chce używać surowych żółtek, może zastąpić je ubijając śmietankę z cukrami).
Serek mascarpone miksujemy na gładką masę. Dodajemy do niego po trochę masy jajecznej lub ubitą śmietankę i miksujemy na małych obrotach.
Na koniec dodajemy kilka kropel soku z cytryny, mieszamy.
Przygotowujemy foremkę.
Biszkopty maczamy w kompocie z truskawek (pozostawiając dwa suche).
Wykładamy spód foremki, układając jeden przy drugim 8 biszkoptów w tym jeden suchy. Smarujemy je cienko konfiturą, na to połowę masy i plasterki truskawek.
Powtarzamy czynność z resztą składników. Kiedy deser będzie gotowy wkładamy go na kilka godzin do stężenia.
Ja nie miałam wystarczającej foremki, dlatego rozdzieliłam deser na dwie części w dwa miniejsze pojemniki.

Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Truskawkowe tiramisu mnie przekonuje :) Pięknie wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! No i może się przekonasz do wersji z żółtkami? ;)

      Usuń
  2. ahhh ale bym takie zjadła... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tiramisu i truskawki, połączenie idealne!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Z truskawkami jest wyborne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem fanka takich truskawkowych deserów :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam prawie tak samo ładne jak na zdjęciu!

    OdpowiedzUsuń