Ten przepis dostałam od znajomej, która mieszka w Austrii.
Składniki:
Kruche ciasto:
- 250 g mąki,
- 140 g masła,
- 80 g cukru,
- 2 żółtka.
Piec w temp. 180°C przez ok. 7 min.
Ciasto ma być lekko przyrumienione, niesurowe, ponieważ włożymy je później jeszcze raz do piekarnika z masą migdałową.
Kiedy ciasto jest w piekarniku możemy zabrać się za następną czynność.
Masa na wierzch:
- 1/4 szklanki śmietany 30%,
- 50 g masła,
- 50 g miodu (2 łyżki),
- 150 g cukru.
Powstałą masę zdjąć z palnika i dodać:
- 150 g płatków migdałowych,
- 100 g skórki pomarańczowej,
- 100 g kandyzowanch wiśni pokrojonej w kostkę.
Piec przez 10 min. w temp. 180°C.
Kiedy ciasto już ostygnie, kroimy je na małe prostokąty.
Smacznego!
Ja zrobiłam z podwójnej porcji i ciasto wyszło na blachę wsuwaną do piekarnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz