Jeśli chodzi o mnie, to nie lubię ciast w których są bakalie, choć za rodzynkami i orzechami przepadam ;) Większość moich bliskich uwielbia cwibak/keks, także to dla nich i osób, które lubią ciasta z bakaliami jest ten przepis.
Składniki:
- 10 jajek,
- tyle samo cukru co ważą jajka (ważymy jajka w skorupkach),
- 2 łyżki ciepłej wody,
- mąki mniej o jedno jajko (czyli ważymy 9 całych jajek w skorupkach),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 szklanki bakalii (według upodobania, może być mniej lub więcej jak kto lubi).
Białka ubijamy na pianę, a mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia.
Do powstałej mieszaniny żółtek z cukrem, dodajemy na przemian mąkę, pianę i bakalie.
Następnie przelewamy równomiernie do dwóch cwibakówek.
Piec w temp. 180°C przez 50-60 min, bez termoobiegu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz