Składniki:
- 200 g miękkiego masła
- 130 g cukru
- 1 jajko
- 400 g mąki
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych
Mąkę mieszamy z sodą i orzechami laskowymi.
Sypkie produkty dodajemy stopniowo do masy, ciągle miksując. Po pewnym czasie wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodzić od rąk.
Wkładamy je na 15 min. do lodówki.
W tym czasie możemy nagrzać piekarnik do 180°C.
Z ciasta robimy kulki w wielkości orzecha laskowego, spłaszczamy je od góry formując pożądaną wielkość ciastka. Układamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dekorujemy je np. kolorowymi cukierkami, pokrojoną czekoladą, żurawiną itp. :)
Z tej porcji wyszło mi 27 ciastek.
Pieczemy przez 15 min. w 180°C z termoobiegiem.
Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy na blasze do ostygnięcia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz