Składniki:
Biszkopt:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do masy z żółtek dodawać na przemian ubite białka i mąkę, cały czas mieszając najlepiej drewnianą łyżką. Mieszajmy delikatnie i dokładnie, aż do połączenia wszystkich składników.
Masę przelać do tortownicy o wymiarach: średnica: 20,5cm, wysokość: 7cm
Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez 45 min, bez termoobiegu.
Kiedy ciasto ostygnie, możemy je przeciąć na pół, zeby nie było zbyt suche możemy je polać wodą z sokiem z cytryny (pół szklanki ciepłej wody, kilka kropel soku z cytryny, szczypta cukru) każdą połowę polewamy kilkoma łyżkami "soku".
Masa migdałowa:
- 1 kostka masła (200g)
- 250 g cukru pudru
- 1 jajko
- sok z połowy cytryny
- pół szklanki śmietany 18%
- 100 g zmielonych migdałów
- 15 kropelek olejku migdałowego
Masą przekładamy tort oraz zotawiamy część masy do posmarowania całego tortu.
Na koniec ubieramy cały tort migdałami (ja zużyłam 1 paczkę 100 g). Dekorujemy według uznania. Ja użyłam cukrowych frezji: Tortowe Dodatki
Smacznego!
Cukrowe frezje i inne tortowe dodatki: www.tortowe-dodatki.pl
Wspaniały ten tort :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
UsuńPyszny tort <3 dziękuję za wspaniały przepis
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę ;)
Usuń