niedziela, 6 kwietnia 2014

Ciasto czekoladowe - Murzynek

Chyba większość z nas lubi "Murzynka". Dla mnie jest on smakiem z dzieciństwa ;)

Składniki:
  • 200 g masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 4 łyżki wody
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło, cukier, kakao i wodę rozpuścić w rondelku na gazie. Pozostawić masę do ostudzenia. Kiedy masa będzie już chłodna dodać do niej 4 żółtka i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, a mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia.
Do czekoladowej masy dodajemy na przemian ubite białka i mąkę z proszkiem, wszystko delikatnie i dokładnie mieszając, aż do połączenia się składników.

Gotową masę przelewamy do formy (ja miałam 24x24)...
i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C. Pieczemy przez 40 min bez termoobiegu.

Ciasto pozostawiamy do ostygnięcia.
Możemy je polać polewą czekoladową.

Polewa:
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 3 łyżki kakao
Wszystko rozpuścić na gazie w rondelku. Nie gotować.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz