piątek, 11 kwietnia 2014

Muffinki cytrynowo-czekoladowe

Przepis na dziś to muffinki cytrynowo-czekoladowe ;)

Składniki:
  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 150 g masła
  • 250 ml kefiru
  • 2 jajka
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny
  • 1 czubata łyżka kakao
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy do niej proszek do pieczenia i sól. Masło roztapiamy. W drugiej misce mieszamy ze sobą kefir, jajka i cukier następnie wlewamy ostudzone masło; mieszamy dokładnie. Powstałą mieszaninę wlewamy do suchych składników. Wszystko mieszamy delikatnie.
Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy startą skórkę z cytryny, a do drugiej kakao. I oczywiście jedną i drugą mieszamy ;)

Przygotowujemy formę na muffinki, wkładamy do niej papilotki. Nakładamy do nich po jednej łyżce ciemnej masy na spód, a na nią jedną łyżkę jasnej masy.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C. Pieczemy przez 30 min. bez termoobiegu.

Po upieczeniu możemy je polać polewą i udekorować.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz