wtorek, 15 kwietnia 2014

Jajeczne babeczki ;)

Pomysł na wygląd takich babeczek natrafiłam już kilka lat temu w jakiejś gazecie. Kruche ciasto jest z przepisu mojej babci, a masę wymyśliłam sama ;)
Mam nadzieję, że będą Wam smakowały.

Składniki:

Kruche ciasto:
  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 75 g cukru pudru
  • 1 żółtko i 1 całe jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżki kwaśnej śmietany
Ciasto wyrabiamy dokładnie. Blat podsypujemy mąką i wałkujemy ciasto na grubość ok.1-2 mm. Wycinamy foremkami babeczki i wykładamy je równomiernie. Ciasto musi dobrze przylegać do foremki.

Wkładamy je do nagrzanego piekarnika do 180°C. Pieczemy przez 15 min. z termoobiegiem.
Po upieczeniu wyciągamy babeczki z foremek i układamy na desce do ostygnięcia.

Masa:
  • 300 g naturalnego serka homogenizowanego
  • 130 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy serek (nie może być za rzadki) i cukier puder. Wszystko razem miksujemy na jednolitą masę.

Masę nakładamy do babeczek. W środek wkładamy kawałek brzoskwini.

Zamiast masy możemy ubić tylko samą śmietankę, takie babeczki też są smaczne :)

Najlepiej masę nałożyć chwilę przed podaniem. Jak babeczki dłużej poleżą to robią się miękkie od masy.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz