Składniki:
Ciasto:
- 50 dag mąki,
- 1 łyżeczka sody,
- 15-20 dag masła,
- 20 dag cukru pudru,
- 2 jajka,
- 2 łyżki miodu,
- 6 łyżeczek mleka.
Wyjąć, rozwałkować. Piec każdy placek osobno w nagrzanym piekarniku do 150°C, aż ciasto nabierze złoty kolor.
Krem:
- 25 dag masła,
- 20 dag cukru pudru,
- 0,5 l mleka,
- 8 dag mąki,
- 30 kropel olejku migdałowego.
- powidło do posmarowania.
Mąkę dokładnie wymieszać ze szklanką mleka. Resztę mleka zagotować w rondelku. Kiedy zacznie się gotować wlać mieszaninę mleka z mąką. Gotować dość długo, aż zgęstnieje. Uważajmy, żeby nie zrobiły się grudki. Rondelek włożyć do zimnej wody i dobrze wystudzić powstałą masę.
Do utartego masła z cukrem dodawać po trochę ostudzonej masy ciągle miksując. Na koniec wlać olejek migdałowy.
Placki napączować kilkoma łyżkami ciepłej wody z cukrem.
Spodnią warstwę posmarować powidłem. Następny placek kremem. Wierzch placka posmarować polewą.
Polewa czekoladowa:
- 1 szklanka cukru pudru,
- 1 łyżka masła,
- 3 łyżki gorącej wody,
- 2 łyżki kakao.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz