środa, 23 kwietnia 2014

Placek Królewski

Placek Królewski zawsze króluje na naszym stole podczas rodzinnych uroczystości czy podczas świąt :)

Składniki:
Ciasto: 
  • 50 dag mąki,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 15-20 dag masła,
  • 20 dag cukru pudru,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki miodu,
  • 6 łyżeczek mleka.
Ciasto zarobić, podzielić na 3 części i włożyć do lodówki na 30 min.
Wyjąć, rozwałkować. Piec każdy placek osobno w nagrzanym piekarniku do 150°C, aż ciasto nabierze złoty kolor.

Krem:
  • 25 dag masła,
  • 20 dag cukru pudru,
  • 0,5 l mleka,
  • 8 dag mąki,
  • 30 kropel olejku migdałowego.
  • powidło do posmarowania.
Masło utrzeć z cukrem.
Mąkę dokładnie wymieszać ze szklanką mleka. Resztę mleka zagotować w rondelku. Kiedy zacznie się gotować wlać mieszaninę mleka z mąką. Gotować dość długo, aż zgęstnieje. Uważajmy, żeby nie zrobiły się grudki. Rondelek włożyć do zimnej wody i dobrze wystudzić powstałą masę.
Do utartego masła z cukrem dodawać po trochę ostudzonej masy ciągle miksując. Na koniec wlać olejek migdałowy.

Placki napączować kilkoma łyżkami ciepłej wody z cukrem.
Spodnią warstwę posmarować powidłem. Następny placek kremem. Wierzch placka posmarować polewą.

Polewa czekoladowa:
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 1 łyżka masła,
  • 3 łyżki gorącej wody,
  • 2 łyżki kakao.
Wszystko dokładnie wymieszać na gazie do powstania polewy. Nie gotować.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz