wtorek, 6 maja 2014

Drożdżówki z rabarbarem

 
Kiedy na miejskim targu pojawił się rabarbar od razu przyszło mi na myśl zrobienie drożdżówek z rabarbarem ;)

Składniki:
  • 0,5 kg mąki + 1 łyżka do drożdży
  • 3 dag drożdży
  • 1 jajko
  • 250 ml mleka
  • 8 dag masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 dag cukru + 1 łyżeczka do drożdży
  • 30 dag rabarbaru pokrojonego w kostkę 
Pamiętajmy, przed robieniem ciasta, wszystkie składniki wyciągamy z lodówki min. godzinę wcześniej, nie mogą być zimne!

W dużej misce mieszamy suche składniki: 0,5 kg mąki, sól i 50 dag cukru.
Mleko przygrzewamy, płyn musi być ciepły, żeby dodać pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy i zostawiamy na ok. 15 min pod przykryciem (płyn zwiększy swoją objętość, także nie zostawiajmy go w zbyt małej misce ;) ).

Następnie wlewamy płyn do suchych składników. Wszystko mieszamy przez chwilę łyżką, wbijamy jajko. Wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem (używając haków). Masło rostapiamy, kiedy ostygnie dodajemy do reszty składników, wyrabiamy do momentu, aż całe masło się wchłonie. Ciasto ma odchodzić od ręki.
Gdy ciasto jest gotowe odstawiamy je do wyrośnięcia na ok. 30min w ciepłe miejsce i przykrywamy miskę pokrywką lub ściereczką.

Kiedy ciasto już wyrośnie. Wyciągamy na stolnicę, podsypujemy mąką i wyrabiamy. Robimy z niego kulki w wielkości mandarynki i formujemy z nich krążki, możemy je rozwałkować. Mnie wyszło 8 krążków.

Rabarbar:

Rabarbar pokrojony w kostkę podsmażamy sam na patelni.
Przed przełożeniem go na krążki dodajemy do niego ok. 2 łyżek cukru i ok. 1 łyżki bułki tartej. Rozkładamy równomiernie gotowy rabarbar na ciasto.
Boki ciasta smarujemy jajkiem, dzięki temu drożdżówki ładnie się rumienią.

Możemy przygotować kruszonkę na wierzch.

Kruszonka:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki mąki
Wszystko razem mieszamy, nie wyrabiamy tylko unosimy składniki palcami, aż do powstania pożądanych grudek-kruszonki.

Gotowe krążki z rabarbarem i kruszonką układamy na blasze wyłożonej papierem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C. Pieczemy z termoobiegiem przez 20 min.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz