poniedziałek, 15 grudnia 2014

Bezy z konfiturą różaną

Przy pieczeniu ciasteczek często zdarza się tak, że zostają zbędne białka. Z tych białek mogą powstać kolejne ciasteczka ;) Np bezy przełożone konfiturą różaną.

Składniki:
  • 5-6 białek
  • 300 g cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub winnego
Piekarnik nagrzewamy do 180°C.

Białka ubijamy, po mału dodajemy cukier puder i ubijamy dalej na sztywno. Pamiętajmy, żeby miska, w której ubijamy białka była sucha, inaczej nie ubiją nam się na sztywno.
Dodajemy mąkę i ocet. Miksujemy do połączenia wszystkich składników.

Blachę wykładamy papierem (ja używam blachy, która jest wsuwana do piekarnika) i nakładamy masę, niezbyt cienko, w kształcie małych krążków.
Masa bezowa musi być nałożona w znacznych odstępach, inaczej podczas pieczenia krążki mogą się z sobą posklejać.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 90°C. Pieczemy przez 30 min. z termoobiegiem. Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia.

Potem sklejamy po dwa krążki cienką warstwą konfitury.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Mmm, pyszne musiały być :) A ten zapach róży z pewnością dodał im uroku :)

    OdpowiedzUsuń