Składniki:
- 5-6 białek
- 300 g cukru pudru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu jabłkowego lub winnego
Białka ubijamy, po mału dodajemy cukier puder i ubijamy dalej na sztywno. Pamiętajmy, żeby miska, w której ubijamy białka była sucha, inaczej nie ubiją nam się na sztywno.
Dodajemy mąkę i ocet. Miksujemy do połączenia wszystkich składników.
Blachę wykładamy papierem (ja używam blachy, która jest wsuwana do piekarnika) i nakładamy masę, niezbyt cienko, w kształcie małych krążków.
Masa bezowa musi być nałożona w znacznych odstępach, inaczej podczas pieczenia krążki mogą się z sobą posklejać.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 90°C. Pieczemy przez 30 min. z termoobiegiem. Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia.
Potem sklejamy po dwa krążki cienką warstwą konfitury.
Smacznego!
Pyszne słodkości!
OdpowiedzUsuńMmm, pyszne musiały być :) A ten zapach róży z pewnością dodał im uroku :)
OdpowiedzUsuń