środa, 10 grudnia 2014

Kruche ciasteczka jogurtowo-waniliowe

Zima zbliża się coraz większymi krokami. Najchętniej chyba schować się pod kocem z kubkiem gorącej czekolady, zajadając ciasteczka.
Może na dzisiejszy wieczór wybierzecie te, jogurtowo-waniliowe? ;)

Składniki:
  • 420 g mąki,
  • 200 g masła,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią,
  • 40 g jogurtu naturalnego.
Suche składniki łączymy ze sobą, następnie dodajemy pokrojone masło w kostkę i jogurt. Wszystko wyrabiamy, aż do powstania jednolitgo ciasta.

Zawijamy ciasto w folię i wkładamy na 30 min. do lodówki.

Po tym czasie, rozwałkowujemy ciasto na stolnicy, na ok. 4 mm grubości. Wycinamy z ciasta różne kształy.
Tak przygotowane ciasteczka rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy przez 12 min. z termoobiegiem.

Gotowe ciasteczka wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.

Smacznego!

2 komentarze: