Mam nadzieję, że kiedyś moje małe marzenie się spełni, nie chodzi tu o kradzież, ale to, że ktoś mnie prawdziwym "apple pie" w Ameryce poczęstuje :P
A teraz przepis...
Składniki:
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej,
- 200 g masła,
- 100 g cukru kryształu,
- 1 jajko,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany.
W tym czasie możemy przygotować farsz.
Farsz jabłkowy:
- ok. 1,3 kg jabłek,
- sok z 1/2 cytryny,
- 100 g cukru kryształu,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1/2 łyżeczki imbiru,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej.
Ciasto wykładamy na stolnicę, dzielimy na dwie części. Pierwszą część rozwałkowujemy na ok. 0,5 cm grubości, średnica ciasta ma być trochę większa niż forma. Formę smarujemy tłuszczem i wykładamy nią ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem, następnie układamy "kopiec" z jabłek.
Drugą część ciasta rozwałkowujemy w ten sam sposób jak pierwszą. Nakładamy ją na jabłka. Dociskamy dokładnie obie części ciasta, żeby podczas pieczenia sok z jabłek nie wypływał. Odcinamy resztę ciasta i nacinamy górę.
Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika (na poziom drugi od dołu) 190°C przez 20 min., następnie zmniejszamy temperaturę do 175°C i tak pieczemy jeszcze przez ok. 50 min. Ciasto pozostawiamy do ostygnięcia.
Smacznego!
Ciasta z jabłkami-tak klasyczne niby, a mamy tyle sposobów na ich przygotowanie. Tarta wygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuńSmakowita tarta, chętnie bym się poczęstowała :)
OdpowiedzUsuń