piątek, 17 lipca 2015

Smaki Maghrebu: Kaâk Anbar

Wczoraj minął ostatni dzień Ramadanu. Dziś i przez kolejne dwa dni muzułmanie obchodzą święto zakończenia postu, zwane "Aïd El Fitre". Tradycyjnie w ten czas piecze się różne ciasteczka.
Oto jedne z nich, Kâak Anbar, kruche, midgadłowe, o zapachu wody kwiatowej, tradycyjne w kuchnii tunezyjskiej.
Przepis znalazłam na stronie Cuisine de Wissal

Składniki:
  • 350 g zmielonych migdałów
    (powinny być bez skórki, ja akurat takich nie miałam)
  • 100 g cukru pudru,
  • 2 białka,
  • woda różana,
  • pistacje do dekoracji,
  • cukier puder do obtaczania ciasteczek. 
Migdały łączymy z cukrem i miksujemy przez kilka minut. Białka lekko roztrzepujemy i wlewamy do migdałów z cukrem. Zarabiamy "ciasto", dodajemy trochę wody różanej, tyle, aby uzyskać ciasto nie za suche i nie zbyt lepkie. Z ciasta robimy kulki, po ok. 15g każda. Następnie rolujemy i formujemy z nich pierścienie.
Potem obtaczamy je w cukrze.
Na koniec wbijamy pistacje.
Ciasteczka rozkładamy, w odstępach, na blasze wyłożonej papierem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170°C przez ok. 15 min.
Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Bardzo fajne ciasteczka :D Z migdałami pycha

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne ciacha muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń
  3. Migdałowo-różane, cudowne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ciekawy pomysł na ciasteczka, ostatnio widziałam wodę różaną i się zastawiałam do czego można ją użyć teraz już wiem:d

    OdpowiedzUsuń
  5. ale pysznie wyglądają, sięgam po kilka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O myślę, że bardzo by mi podpasowało takie połączenie ;)

    OdpowiedzUsuń