Domowy kisiel możemy podawać dziecku już po 5 miesiącu, oczywiście musimy sprawdzić jakie owoce może jeść w tym czasie ;)
Ale mam nadzieję, że dorośli też będą go chętnie zjadać :)
Ale mam nadzieję, że dorośli też będą go chętnie zjadać :)
Składniki:
- 200 ml wyciśniętego soku
- 3 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki zimnej wody
Wlewamy sok do rondelka/garka i stawiamy na gazie. Do mąki ziemniaczanej wlewamy zimną wodę i mieszamy dokładnie.
Kiedy sok zacznie się gotować, wlewamy mąkę z wodą i od razu mieszamy energicznie, aż sok zgęstnieje.
Ściągamy garnek z gazu. Powstały kisiel przelewamy do salaterek.
Studzimy i jemy.
Smacznego!
Kisiel z kiwi - po 8 miesiącu
Kisiel z cytrusów - po 12 miesiącu (ostrożnie, bo uczulają)
Kisiel z soczku dla niemowląt
Zamiast wyciskać owoce możemy też wykorzystać soczek dla niemowląt (sprawdźcie tylko na butelce od kiedy można go podawać).
Jak dziecko zacznie już gryźć możemy też wkroić kilka owoców.
Tabele wprowadzania produktów do diety dziecka możecie znaleźć tutaj: Schemat żywienia niemowląt
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz