poniedziałek, 26 maja 2014

Kruche ciasto z truskawkami i pianką

 
Truskawek ciąg dalszy... ;)

Z okazji dzisiejszego święta wszystkim mamom, tym przyszłym też, oraz wszystkim osobom zastępującym mamy życzę dużo radości :)
I żeby pieczenie ciast było jedną z wielu okazji do spędzania czasu z bliskimi :)

A teraz przepis...

Składniki:

Kruche ciasto:
  • 300 g mąki
  • 80 g cukru pudru
  • 175 g miękkiego masła
  • 4 żółtka (białka zostawiamy w szklance, będą potrzebne do piany)
Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy, następnie ciasto zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na godzinę.

Po godzinie wałkujemy ciasto i wykładamy nim tortownicę (uprzednio wysmarowanej masłem). Ciasto ma wystawać nieco ponad połowę boków tortownicy. Nakłówamy całość widelcem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200°C przez 25 min.

Przygotujmy:
  • 500 g truskawek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g herbatnków  
Ciasto wyjmujemy z piekarnika, studzimy i wysypujemy połową drobno pokruszonych herbatników.
Truskawki myjemy, szczypułkujemy i kroimy na małe kawałki. Dodajemy do nich mąkę ziemniaczaną i mieszamy.
Odstawiamy na bok.

Pianka:
  • 4 białka
  • 200 g cukru pudru
Białka ubijamy, w trakcie dodajemy stopniowo cukier puder, aż do powstania sztywnej piany.

Truskawki przekładamy na ciasto, lekko uklepujemy i posypujemy pozostałą częścią pokruszonych herbatników.
Na wierzch wlewamy pianę i pieczemy przez 30 min w 180°C. 10 min. przed końcem zmniejszamy temperaturę do 150°C.

Po upieczeniu wyciągamy ciasto do ostygnięcia, potem wkładamy je na godzinę do lodówki.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz