wtorek, 23 września 2014

Ciasto owocowe - brzoskwinie, śliwki i gruszki

Aby zatrzymać jeszcze przez chwilę smaki lata tej jesieni...

Składniki:
  • 5 jajek,
  • 250 g cukru,
  • 200 g miękkiego masła,
  • 400 g mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 110 g jogurtu naturalnego.
  • 2 gruszki,
  • 2 brzoskwinie,
  • 10 śliwek węgierek,
  • cynamon
Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po trochę masła wciąż miksując. Mąkę łączymy z proszkiem i stopniowo wsypujemy do masy. Na koniec wlewamy jogurt. Wszystkie składniki miksujemy przez kilka minut do powstania jednolitej masy.

Masę nakładamy do wysmarowanej masłem formy.

Owoce myjemy, wyciągamy pestki (gruszki i brzoskwinie dodatkowo obieramy ze skórki) i kroimy je w niezbyt małe kawałki.
Tak przygotowane owoce przekładamy do miski, posypujemy cynamonem, mieszamy i układamy równomiernie na cieście.

Przygotowujemy kruszonkę:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki mąki
Wszystko razem mieszamy, nie wyrabiamy tylko unosimy składniki palcami, aż do powstania pożądanych grudek-kruszonki.
Posypujemy nią całe ciasto.

Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 110°C na 15 min. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 180°C i tak pieczemy jeszcze przez ok. 50 min.
bez termoobiegu.
Pozostawiamy je w piekarniku do ostygnięcia.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz