Składniki:
- 5 jajek,
- 250 g cukru,
- 200 g miękkiego masła,
- 400 g mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 110 g jogurtu naturalnego.
- 2 gruszki,
- 2 brzoskwinie,
- 10 śliwek węgierek,
- cynamon
Masę nakładamy do wysmarowanej masłem formy.
Owoce myjemy, wyciągamy pestki (gruszki i brzoskwinie dodatkowo obieramy ze skórki) i kroimy je w niezbyt małe kawałki.
Tak przygotowane owoce przekładamy do miski, posypujemy cynamonem, mieszamy i układamy równomiernie na cieście.
Przygotowujemy kruszonkę:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki mąki
Posypujemy nią całe ciasto.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 110°C na 15 min. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 180°C i tak pieczemy jeszcze przez ok. 50 min.
bez termoobiegu.
Pozostawiamy je w piekarniku do ostygnięcia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz