Pomału zaczyna się sezon na orzechy... choć nie są one jeszcze dobre do zrobienia z nich ciast, ale dały mi natchnienie, żeby użyć tych zeszłorocznych ;)
Do ciasta miałam ok. 300 g łuskanych orzechów włoskich. Większość z nich zmieliłam do biszkoptu i na posypanie całego tortu, resztę zostawiłam na udekorowanie.
Składniki:
Biszkopt:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka zmielonych orzechów
Białka oddzielamy od zółtek. Do żółtek dodajemy cukier i miksujemy kilka
minut aż do "białości" na jednolitą masę. Białka ubijamy na sztywną
pianę (pamiętajmy, żeby miska w której ubiajmy białka nie była mokra,
wtedy białka nam się nie ubiją). Mąkę łączymy z proszkiem. Do masy z
żółtek dodajemy na przemian po trochę ubitych białkek i mąki z
proszkiem. Cały czas delikatnie, ale dokładnie mieszając drewnianą
łyżką. Róbmy to okrężnymi ruchami, od spodu ku górze. Kiedy uzyskamy
jednolitą, puszystą masę, wsypujemy pomału zmielone orzechy i nadal mieszamy. Gotową masę przelewamy do tortownicy. Wcześniej jej
spód wyłóżmy papierem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180
°C na ok. 40 min. Pieczemy bez termoobiegu!
Po upieczeniu zostawiamy biszkopt w piekarniku do ostygnięcia.
Masa kawowa:
- 400 g masła
- 1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki gorącej wody
- ok. 4 łyżki cukru pudru
Masło miksujemy. Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Gotowy płyn dodajemy do masła i miksujemy razem. Na koniec dodajemy cukier puder. Wszystko razem miksujemy do powstania puszystej masy.
Biszkopt dzielimy na 3 części. Na każdą warstwę dajemy po 3 łyżki masy. Smarujemy cały tort równomiernie masą i posypujemy zmielonymi orzechami.
Dekorujemy według uznania. Ja użyłam śmietanki 30 % (ubiłam 125 ml śmietanki z łyżką cukru pudru) oraz całe orzechy.
Smacznego!
Mniam! 5 minut temu skończyłam obiad a znowu zrobiłam się głodna...
OdpowiedzUsuń:D
Usuń...a torcik został przed chwilą zjedzony ;)
Omg boski tort, z orzechami i prawdziwym kremem maślanym... Kocham takie słodkości :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńDzięki ;)
Usuń