A oto ciasto jogurtowe...
Składniki:
- 5 jajek
- 250 g cukru
- 200 g masła
- 400 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 110 g jogurtu naturalnego
- 20 szt. śliwek węgierek
Masę nakładamy do wysmarowanej masłem formy.
Śliwki myjemy, przecinamy na pół i wyciagamy z nich pestki. Układamy je rządkami na cieście.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 110°C, pieczemy przez 15 min. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 175°C i tak pieczemy jeszcze przez ok. 50 min.
Smacznego!
Robiłam ciasto jogurtowe z papierówkami. To jest świetne :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Dzięki ;) Widziałam Twoje ciasto, wygląda przepysznie :)
UsuńAleż puchate Ci wyszło!
OdpowiedzUsuńSzkoda, że ja nie mam śliwek (ani ogrodu...).
Dzięki! :) ja też byłam zaskoczona :P
UsuńAle ty za to masz pełno miejsc gdzie znajdujesz pełno owoców ;) Też bym chciała iść na spacer i wrócić obładowana jeżynami, poziomkami... :) z których robisz wspaniałe ciasta i desery :)