czwartek, 28 sierpnia 2014

Ciasto jogurtowe ze śliwkami

Dlatego, że śliwek w ogrodzie mam pełno, przyszedł czas, aby zacząć z nimi coś robić.
A oto ciasto jogurtowe...

Składniki:
  • 5 jajek
  • 250 g cukru
  • 200 g masła
  • 400 g mąki 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 110 g jogurtu naturalnego
  • 20 szt. śliwek węgierek
Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, następnie dajemy po trochę masła i miksujemy dalej. Mąkę łączymy z proszkiem i wsypujemy do masy. Miksujemy. Na koniec dodajemy jogurt. Wszystkie składniki miksujemy przez kilka minut.

Masę nakładamy do wysmarowanej masłem formy.

Śliwki myjemy, przecinamy na pół i wyciagamy z nich pestki. Układamy je rządkami na cieście.

Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 110°C, pieczemy przez 15 min. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 175°C i tak pieczemy jeszcze przez ok. 50 min.

Smacznego!
 A przetworów i ciast ze śliwek będzie w tym roku sporo... ;)

4 komentarze:

  1. Robiłam ciasto jogurtowe z papierówkami. To jest świetne :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki ;) Widziałam Twoje ciasto, wygląda przepysznie :)

      Usuń
  2. Ależ puchate Ci wyszło!
    Szkoda, że ja nie mam śliwek (ani ogrodu...).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! :) ja też byłam zaskoczona :P
      Ale ty za to masz pełno miejsc gdzie znajdujesz pełno owoców ;) Też bym chciała iść na spacer i wrócić obładowana jeżynami, poziomkami... :) z których robisz wspaniałe ciasta i desery :)

      Usuń