Pogoda coraz bardziej jesienna... jeszcze przed deszczem udało mi się nazbierać śliwki. Było ich sporo, choć i tak większość została podarowana rodzinie oraz skorzystali z nich mali przyjaciele ;)
Ciasta z owocami już się nam przejadły, więc postanowiłam pozamykać je (śliwki) w słoiczkach. Oto przepis:
Składniki:
- 1 kg śliwek węgierek,
- 200 g cukru,
- 20 ml wody,
- 1 laska cynamonu,
- 5 goździków,
- pół cytryny.
Śliwki myjemy, przecinamy na pół, wyciągamy pestki. Cynamon i goździki zawijamy w gazę. Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier, goździki z cynamonem oraz całą połówkę cytryny. Stawiamy na gazie i zagotowujemy. Dodajemy śliwki i wszystko gotujemy przez 35 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Po tym czasie wyciągamy cytrynę oraz gazę z cynamonem i goździkami, a gotowe śliwki przelewamy do słoiczków i mocno zamykamy.
Tak przygotowane śliwki doskonale nadają się np do naleśników czy kopytek...
Smacznego!
Węgierki uwielbiam pod każdą postacią :)
OdpowiedzUsuńW tym roku miałam ich baaaardzo dużo ;)
Usuń