Tarta z bardzo intensywnym kremem cytrynowym ;)
Składniki:
- 250 g mąki
- 120 g masła
- 90 g cukru pudru
- 2 żółtka
- szczypta soli
Wysmarowaną masłem formę wykładamy ciastem, tak żeby dokładnie przylegało. Wstawiamy je do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie spód ciasta nakłówamy widelcem i wstawiamy je do piekarnika. Pieczemy w 180°C przez 20 min.
Gotowe ciasto wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do ostudzenia.
W tym czasie możemy zrobić krem.
Krem cytrynowy:
- skórka i sok (ok. 125ml) z 2 cytryn
- 175 g cukru
- 2 jajka
- 200 g masła
Do rondelka wlewamy wyciśnięty sok, wsypujemy 75 g cukru i skórkę.
Stawiamy na gazie i doprowadzamy płyn do wrzenia (ciągle mieszając).
Jajka miksujemy z 100 g cukru na puszystą masę i wlewamy do nich sok. Powstałą mieszaninę stawiamy na małym ogniu, ciagle mieszając. Kiedy płyn zacznie się gotować mieszamy jeszcze energicznie przez 3 min. Uważajmy, żeby masa się nie przypaliła. Ściągamy garnek z ognia, dodajemy po kawałku masła i mieszamy.
Krem pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, potem wlewamy go do tarty.
Ciasto wkładamy na 1,5 godziny do lodówki.
Ubijamy 125 ml śmietanki 30% z cukrem pudrem (ok. 2 łyżki). Nakładamy ją na wierzch kremu.
Smacznego!
Cytrynowe słodkości uwielbiam, tarta mnie kusi :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńDla mnie idealna, uwielbiam mocno cytrynowe ciasta :)
OdpowiedzUsuń