poniedziałek, 6 października 2014

Tarta mocno cytrynowa

 
Tarta z bardzo intensywnym kremem cytrynowym ;)

Składniki:
  • 250 g mąki
  • 120 g masła
  • 90 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
Wszystkie składniki wyrabiamy do powstania ciasta. Stolnicę podsypujemy mąką i wałkujemy ciasto równomiernie na grubość ok. 4 mm.
Wysmarowaną masłem formę wykładamy ciastem, tak żeby dokładnie przylegało. Wstawiamy je do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie spód ciasta nakłówamy widelcem i wstawiamy je do piekarnika. Pieczemy w 180°C przez 20 min.

Gotowe ciasto wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do ostudzenia.

W tym czasie możemy zrobić krem.

Krem cytrynowy:
  • skórka i sok (ok. 125ml) z 2 cytryn
  • 175 g cukru
  • 2 jajka
  • 200 g masła
Skórkę z cytryny ścieramy na tarce, następnie cytrynę przecinamy na pół i wyciskamy sok.
Do rondelka wlewamy wyciśnięty sok, wsypujemy 75 g cukru i skórkę.
Stawiamy na gazie i doprowadzamy płyn do wrzenia (ciągle mieszając).

Jajka miksujemy z 100 g cukru na puszystą masę i wlewamy do nich sok. Powstałą mieszaninę stawiamy na małym ogniu, ciagle mieszając. Kiedy płyn zacznie się gotować mieszamy jeszcze energicznie przez 3 min. Uważajmy, żeby masa się nie przypaliła. Ściągamy garnek z ognia, dodajemy po kawałku masła i mieszamy.

Krem pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, potem wlewamy go do tarty.

Ciasto wkładamy na 1,5 godziny do lodówki.

Ubijamy 125 ml śmietanki 30% z cukrem pudrem (ok. 2 łyżki). Nakładamy ją na wierzch kremu.

Smacznego!

3 komentarze: