Przepis na sobotni wieczór, to tarta czekoladowa z masą z białej czekolady i twarogu ;)
Składniki:- 300 g mąki,
- 50 g cukru pudru,
- 2 łyżki ciemnego kakao,
- szczypta soli,
- 150 g masła,
- 3 łyżki zimnej wody.
Podsypujemy stolnicę mąką i wałkujemy ciasto na grubość ok. 4mm.
Wysmarowaną masłem formę wykładamy ciastem, tak żeby dokładnie przylegało do boków. Wstawiamy je do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie spód ciasta nakłówamy widelcem i wstawiamy je do piekarnika. Pieczemy z termoobiegiem w 180°C przez ok. 15 min.
Po upieczeniu wyciągamy tartę i zostawiamy do ostygnięcia.
Masa:
- 250 g białej czekolady,
- 500 g twarogu (ranking twarogów - polecam),
- szczypta cynamonu.
Powstałą masę wlewamy do tarty i wkładamy na pół godziny do lodówki.
Dekorujemy białą i ciemną czekoladą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz