sobota, 18 października 2014

Tarta z białą czekoladą i twarogiem

Przepis na sobotni wieczór, to tarta czekoladowa z masą z białej czekolady i twarogu ;)
Składniki:
  • 300 g mąki,
  • 50 g cukru pudru,
  • 2 łyżki ciemnego kakao,
  • szczypta soli,
  • 150 g masła,
  • 3 łyżki zimnej wody.
Mąkę, cukier puder, kakao i sól mieszamy razem. Masło kroimy w kostkę i dodajemy po kawałku wyrabiając ciasto. Na koniec wlewamy wodę i wyrabiamy, niezbyt długo, do połączenia się wszystkich składników.

Podsypujemy stolnicę mąką i wałkujemy ciasto na grubość ok. 4mm.

Wysmarowaną masłem formę wykładamy ciastem, tak żeby dokładnie przylegało do boków. Wstawiamy je do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie spód ciasta nakłówamy widelcem i wstawiamy je do piekarnika. Pieczemy z termoobiegiem w 180°C przez ok. 15 min.

Po upieczeniu wyciągamy tartę i zostawiamy do ostygnięcia.

Masa:
  • 250 g białej czekolady,
  • 500 g twarogu (ranking twarogów - polecam),
  • szczypta cynamonu.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie dodajemy po trochę twarogu, energicznie mieszając, do powstania jednolitej masy. Na koniec doprawiamy cynamonem i mieszamy.

Powstałą masę wlewamy do tarty i wkładamy na pół godziny do lodówki.

Dekorujemy białą i ciemną czekoladą.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz