A kiedy dopadnie nas ochota na coś słodkiego, dobrym pomysłem jest wcześniej zrobić "zapas" na zimę ;) tzn. wypełnijmy puszki kruchymi ciasteczkami! :)
Składniki:
- 350 g mąki,
- 150 g cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 120 g zmielonych orzechów włoskich,
- 1 żółtko i 1 całe jajko,
- 200 g masła.
Ciasto ma być miękkie i dosyć lepkie.
Z kawałków ciasta robimy niezbyt grube wałeczki (po ok. 9 cm długości) i formujemy z nich rogaliki.
Pieczemy w 150°C przez ok. 10 min.
Po upieczeniu wyciągamy je odrazu z piekarnika, a kiedy ostygną możemy posypać je cukrem pudrem.
Z przepisu wychodzi około 100 rogalików.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz