sobota, 1 listopada 2014

Kruche rogaliki z orzechami

Wieczory są coraz dłuższe i zimniejsze. Niechętnie wychodzimy z domu.
A kiedy dopadnie nas ochota na coś słodkiego, dobrym pomysłem jest wcześniej zrobić "zapas" na zimę ;) tzn. wypełnijmy puszki kruchymi ciasteczkami! :)

Składniki:

  • 350 g mąki,
  • 150 g cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 120 g zmielonych orzechów włoskich,
  • 1 żółtko i 1 całe jajko,
  • 200 g masła.
Mąkę, cukier, proszek i orzechy mieszamy ze sobą. Następnie dodajemy żółtko i jajko oraz pokrojone w kostkę masło. Wyrabiamy razem wszystkie składniki do powstania jednolitego ciasta.
Ciasto ma być miękkie i dosyć lepkie.

Z kawałków ciasta robimy niezbyt grube wałeczki (po ok. 9 cm długości) i formujemy z nich rogaliki.
Rozkładamy je na blasze wyłożonej papierem, w odstępach, ponieważ rogaliki urosną.

Pieczemy w 150°C przez ok. 10 min.

Po upieczeniu wyciągamy je odrazu z piekarnika, a kiedy ostygną możemy posypać je cukrem pudrem.

Z przepisu wychodzi około 100 rogalików.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz