środa, 31 grudnia 2014

Deser chałwowy

Już za kilka godzin minie kolejny rok. W Nowym Roku życzę Wam spełnienia wszystkich marzeń i planów :)

Jako deser polecam Wam pucharek chałwowy z biszkoptami, nutką kawy i bitą śmietaną.

Składniki:
  • ok. 300 g biszkoptów,
  • napar z kawy,
  • 300 ml śmietanki 30%,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżka ciemnego kakao,
Masa chałwowa:
  • 200 g chałwy waniliowej,
  • 125 ml mleka,
  • 2 żółtka,
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 100 g masła.
Żółtka mieszamy w 1/4 szklance mleka, dodajemy mąkę i bardzo dokładnie mieszamy. Pozostałe mleko zagotowujemy. Mieszaninę żółtek z mąką wlewamy na gotujące się mleko i odrazu energicznie mieszamy, aż do momentu jak powstanie budyń. Ściągamy garnek z gazu i studzimy przez chwilę jeszcze mieszając, żeby nie było grudek. Odstawiamy do ostygnięcia.
Miksujemy masło, dodajemy pokruszoną chałwę i ostudzony budyń.

Biszkopty kruszymy na niezbyt małe kawałki. Dajemy do pucharków na przemian: pokruszone  biszkopty, troszkę naparu z kawy i na to masę chałwową, aż do wykończenia składników.

Śmietankę miksujemy na sztywno z cukrem pudrem i ciemnym kakaem. Dekorujemy nią wierzch deseru.

Gotowe pucharki wkładamy do lodówki.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. po takim deserze nic więcej do szczęścia nie trzeba!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bogactwo chałwy, musi być pyszny ten deser;)

    OdpowiedzUsuń