sobota, 3 stycznia 2015

Smaki Maghrebu: "Assida boufriwa" - deser z orzechami laskowymi

Przepis na dziś, to deser pochodzący z krajów Afryki Północnej. Krem z orzechów laskowych z budyniem, udekorowany orzechami.

Składniki:

Krem orzechowy:
  • 250 g łuskanych orzechów laskowych,
  • 75 g mąki pszennej,
  • 500 ml mleka,
  • 250 ml mleka zagęszczonego. 
Orzechy przypiekamy na patelni przez kilka minut. Następnie blenderujemy lub miksujemy je w młynku elektrycznym, aż do powstania kremu. Mleko podgrzewamy, wsypujemy do niego stopniowo mąkę i energicznie mieszamy. Krem z orzechów przelewamy do miski, dodajemy do niego mleko z maką i zagęszczone mleko. Wszystko mieszamy do połączenia się składników. Następnie przelewamy powstałą masę przez sito do garnka. Garnek stawiamy na małym gazie i cały czas energicznie mieszamy krem, uważając żeby nie powstały grudki. Mieszamy do momentu, aż krem zgęstnieje (krem powinien mieć konsynstencje rzadkiego budyniu).
Powstały krem przelewamy do pucharków, wlejmy więcej niż połowę pucharka.

Budyń:
  • 500 ml mleka,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka wody różanej.
Z 500 ml mleka odlewamy pół szklanki, rozpuszczamy w niej mąkę ziemniaczaną, cukier i wodę różaną. Pozostałe mleko zagotowujemy. W momencie gotowania mleka, wlewamy powstałą mieszanię i mieszamy energicznie do powstania budyniu.

Budyń wlewamy na krem.

Wierzch deseru możemy udekorować różnymi orzechami: orzechami włoskimi, migdałami, pstacjami itp.

Ja użyłam 100 g zmielonych orzechów włoskich, 50 g migdałów i trochę wiórków kokosowych.

Budyń posypujemy zmielonymi orzechami, a później dekorujemy deser według uznania.

Smacznego!

2 komentarze: