poniedziałek, 29 grudnia 2014

Sernik

 
Przepis na dziś, to sernik na kruchym spodzie z bakaliami...

Składniki:

Kruche ciasto:
  • 500 g mąki,
  • 200 g cukru pudru,
  • 220 g masła,
  • 2 jajka.
Ciasto wyrabiamy i wkładamy na 30 min. do lodówki.

W tym czasie możemy przygotować masę serową.

Masa serowa:
  • 1 kg 800 g sera białego,
  • 200 g masła,
  • 8 jajek,
  • 500 g cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 budyń waniliowy.
Ser i masło mielimy. Następnie wbijamy jajka, wsypujemy cukier, cukier waniliowy i budyń. Wszystko miksujemy do powstania gładkiej masy.
Możemy dodać bakalie i mieszamy.

Kruche ciasto wyciągamy z lodówki i wałkujemy. Wykładamy nim formę. Ciasto posypujemy ciemnym kakaem i wlewamy masę serową.

Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 170°C ok. 1,5 godziny z termoobiegiem.

Smacznego!
 

3 komentarze: