- 200 g miękkiego masła,
- 130 g cukru,
- 1 jajko,
- 400 g mąki,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2 łyżki ciemnego kakao,
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady.
Mąkę mieszamy z sodą oraz kakaem i dodajemy stopniowo do masy, ciągle miksując. Czekoladę kroimy w kostkę. Wsypujemy do pozostałych składników; wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodzić od rąk.
Wkładamy je na 15 min. do lodówki.
W tym czasie możemy nagrzać piekarnik do 180°C.
Z ciasta robimy kulki w wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy je od góry formując pożądaną wielkość ciastka. Układamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy przez 15 min. w 180°C z termoobiegiem.
Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.
Smacznego!
Uwielbiam takie ciastka, pycha! :)
OdpowiedzUsuń... ja też ;)
UsuńKupuje ten przepis ;-) ciastka wygladaja oblednie ;-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam,często robie podobne :)
OdpowiedzUsuń