niedziela, 21 grudnia 2014

Ciastka czekoladowe

Składniki:
  • 200 g miękkiego masła,
  • 130 g cukru,
  • 1 jajko,
  • 400 g mąki,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 łyżki ciemnego kakao,
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady.
Masło miksujemy z cukrem po chwili dodajemy jajko i miksujemy nadal do uzyskania gładkiej masy.
Mąkę mieszamy z sodą oraz kakaem i dodajemy stopniowo do masy, ciągle miksując. Czekoladę kroimy w kostkę. Wsypujemy do pozostałych składników; wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodzić od rąk.
Wkładamy je na 15 min. do lodówki.

W tym czasie możemy nagrzać piekarnik do 180°C.

Z ciasta robimy kulki w wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy je od góry formując pożądaną wielkość ciastka. Układamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy przez 15 min. w 180°C z termoobiegiem.
Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.

Smacznego!

4 komentarze: