Składniki:
Ciasto:
- 160 g mąki pszennej,
- 70 g cukru pudru,
- 100 g miękkiego masła,
- 1 jajko,
- szczypta soli.
Na stolnicę wysypujemy mąkę. Ciasto przekładamy na mąkę i szybko wyrabiamy do wykończenia mąki i powstania jednolitego ciasta.
Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na ok. 1 godzinę do lodówki.
Po tym czasie, rozwałkowujemy ciasto na ok. 3 mm i wykładamy nim formę do tarty. Nakłówamy spód widelcem.
Następnie wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy przez ok. 20-25 min. Po upieczeniu wyciągamy formę i pozostawiamy do ostygnięcia.
Nadzienie karmelowe:
- 340 g cukru,
- 140 ml wody,
- 120 g masła,
- 120 ml śmietany 18%,
- 30 ml śmietany 30%.
Kiedy karmel nabierze koloru, dodajemy do niego stopniowo masło pokrojone w kostkę (masło nie może być zimne) i bardzo szybko mieszamy uważając, żeby karmel nie zaczął trwardnieć. Kiedy składniki się połączą, ściągamy rondelek z gazu i dodajemy do niego wymieszane z sobą dwie śmietanki. Całość mieszamy do powstania jednolitego płynu i zalewamy nim tartę. Wkładamy ją do lodówki na ok. 1 godzinę.
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady deserowej,
- 100 ml śmietany 30%,
- 2 łyżki cukru pudru.
Polewamy tartę polewą i wkładamy do lodówki na ok. 3-4 godziny.
Tartę możemy trochę posypać solą morską.
Smacznego!
To połączenie chyba każdego zwali z nóg. Pycha! :)
OdpowiedzUsuńrobiłam podobną, niebo w gębie:)
OdpowiedzUsuńAle kusi :)
OdpowiedzUsuń