poniedziałek, 30 marca 2015

Sofia the First - Urodzinowy tort Księżniczki Zosi ;)

Wczoraj pierwszy raz zmierzyłam się z masą cukrową. Oto tort na urodziny mojej córeczki, wielbicielki Księżniczki Zosi oczywiście ;)

Składniki:

Biszkopt, ja zrobiłam o średnicy 19 cm.

Masa jagodowa:
  • 2 jajka,
  • 120 g cukru,
  • 120 g masła,
  • 1 cytryna,
  • ok. 100 g mrożonych jagód.
Jajka ubijamy na parze z cukrem. Kiedy krem znacznie zgęstnieje (trwa to ok. 10 min.) wyłączamy gaz i studzimy krem ciągle miksując.
Masło miksujemy na puch. Dolewamy do niego stopniowo chłodny krem jajeczny, aż do połączenia składników. Ścieramy skórkę z cytryny i dodajemy ją do masy. Na koniec jagody. Wszystko razem dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na 1-2 godziny.

Gotowy biszkopt przecinamy i smarujemy każdą warstwę masą jagodową.

Następnie smarujemy cały wierzch i boki tortu masą maślaną.

Masa maślana:
  • 120 g masła,
  • ok. 400 g cukru pudru,
  • 1 łyżka soku z cytryny.
Masło miksujemy na puch, następnie dodajemy stopniowo przesiany cukier puder. Na koniec sok z cytryny, miksujemy do uzyskania jednolitej konsynstencji masy.

Kiedy tort będzie dokładnie i równo posmarowany masą wkładamy go do lodówki.

W tym czasie możemy robić dekoracje z masy cukrowej.

Możemy wykorzystać też taki pomysł...
Rozwałkowujemy masę cukrową na pokrycie tortu i pokrywamy nim zimy tort. Polecam wykorzystać wskazówki z tego bloga jak dokładnie pokryć tort masą cukrową: Pin - Up Cake

Przyklejamy ozdoby na torcie, pędzelkiem lekko zwilżonym w wodzie.

Gotowy tort przechowujemy w chłodnym miejscu.

Smacznego!
 
Możemy wykorzystać do tortu babeczki: Babeczki jagodowe

2 komentarze:

  1. Witaj!

    Zapraszamy Cię do założenia konta na nowo powstałej stronie FlyB - Kulinaria, która jest katalogiem polskich blogów kulinarnych oraz portalem społecznościowym dla miłośników gotowania. Na naszej stronie możesz zawierać nowe znajomości, udostępniać treści innym użytkownikom, komentować i dodawać do ulubionych inne wpisy, a przede wszystkim dodać swojego bloga do naszego agregatora, który będzie pobierał jedno zdjęcie, tytuł i maksymalnie pierwsze 50 słów z Twoich wpisów. Nasz portal to świetne miejsce do pokazania swojego bloga oraz zawarcia nowych znajomości.

    Pozdrawiamy
    Zespół portalu FlyB
    http://kulinaria.flyb.pl/

    OdpowiedzUsuń