Składniki:
Biszkopt, ja zrobiłam o średnicy 19 cm.
Masa jagodowa:
- 2 jajka,
- 120 g cukru,
- 120 g masła,
- 1 cytryna,
- ok. 100 g mrożonych jagód.
Masło miksujemy na puch. Dolewamy do niego stopniowo chłodny krem jajeczny, aż do połączenia składników. Ścieramy skórkę z cytryny i dodajemy ją do masy. Na koniec jagody. Wszystko razem dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na 1-2 godziny.
Gotowy biszkopt przecinamy i smarujemy każdą warstwę masą jagodową.
Następnie smarujemy cały wierzch i boki tortu masą maślaną.
Masa maślana:
- 120 g masła,
- ok. 400 g cukru pudru,
- 1 łyżka soku z cytryny.
Kiedy tort będzie dokładnie i równo posmarowany masą wkładamy go do lodówki.
W tym czasie możemy robić dekoracje z masy cukrowej.
Możemy wykorzystać też taki pomysł...
Rozwałkowujemy masę cukrową na pokrycie tortu i pokrywamy nim zimy tort. Polecam wykorzystać wskazówki z tego bloga jak dokładnie pokryć tort masą cukrową: Pin - Up Cake
Przyklejamy ozdoby na torcie, pędzelkiem lekko zwilżonym w wodzie.
Gotowy tort przechowujemy w chłodnym miejscu.
Smacznego!
Możemy wykorzystać do tortu babeczki: Babeczki jagodowe
wspaniale wygląda :)
OdpowiedzUsuń